Др мед. сци Будимир Павловић

 

У славу лекара

- извод из рецензије -

 

Биографски лексикон Познати Српски лекари је трећа књига из пројекта Српска енциклопедија XX века аутора г-ђе Милене Милановић. Књига се налази у текстовима који се припремају за штампу, тј. У току је језичка и стручна редактура и израда фотографија. Има око 2000 страница ауторског текста, са обрађених 1500 биографија најпознатијих српских лекара почев од 1730. до 2005. године, као и пратећих текстова најављених у садржају, са предговором академика професора др Владимира Кањуха. Региструје се тим веома познатих и истакнутих стручњака који су учествовали у операционализацији пројекта, као саветници пројекта, као стручни редактори, истраживачи и аутори текстова, међу којима су пет академика и преко 50 професора универзитета и других експерата.

Увидом у Азбучник (преко 2000 предложених - обрађено 1500 имена) види се да су узети у обзир и обрађени подаци за лекаре, почев од првог Србина доктора медицинских наука др Јована Апостоловића (1730 - 1770), до савремених млађих истакнутих лекара. Вероватно није случајно да се ова књига сада појављује у поводу 200 - годишњице новије српске државности (Сретењским уставом је промовисан грађански и војни санитет) и 130 - годишњица постојања Српског лекарског друштва. Такав преглед наших медицинских стручњака нико до данас, на овим просторима, није направио и ово је прва публикација такве врсте у нас. Посебно је значајно што су обухваћени и лекари из Србије, односно који су радили у Србији, несрпског порекла, као и лекари Срби из дијаспоре, па се може поуздано рећи да је ова књига својеврсна историја српске медицине, у којој су представљене личности које су је обликовале. Заинтересовани читаоци ће у њој пронаћи преглед здравственог стања и образовања, као и развој појединих медицинских дисциплина, уз наговештај компаративне анализе нашег доприноса светској науци у овој области, али и коришћења и примену светских достигнућа. из индекса личности се види да су наши стручњаци сарађивали са највиђенијим светским научницима, међу којима има и не малени број Срба.

По свом садржају биографски лексикон Познати Српски лекари је енциклопедијска литература, изложена по систему који је у свету веома признат - по личној и професионалној биографији личности, које су допринеле развоју конкретне научне дисциплине.

 

Др мед. сци Будимир Павловић
аутор књиге Историја српске медицине

 

 

   
 
 
 
 
 
 
 

VESOL ©2015